Bågens mästare

Av Conn Iggulden

Bok två i serien. Nu är det dags att ta upp kampen med Jin (Kina). De tror de sitter säkert i sina städer men Djingis khan vill annat. Efter hans bröder kidnappat några kinesiska murarmästare så lär han sig taktiken hur han ska besegra städerna och deras murar. Mongolernas skicklighet med pilbågarna är deras främsta tillgång tillsammans med huir de rider. Såna här böcker lägger man inte ifrån sig utan läser hela dagen och släcker inte förens man läst ut dom. Bok tre i serien är inhandlad men inte läst än och nummer fyra släpps den 22:a oktober så man har hälften kvar och ändå känns det som en av dom bättre serierna man läst. Sätta betyg är det lättaste. 5/5 och jag misstänker att de två efterföljarna kommer att få detsamma.

Stäppens krigare

Av Conn Iggulden

Serien heter Erövraren och Conn Iggulden är guds gåva till historiska romaner. Slår sig in i toppen med Rune - Pär. Fogelström och Follet. Har för mig att Perra började på denna serie förut och rekommenderade men jag började nu. Fantastisk läsning och det känns bra att jag har hela hans serie om romarna kvar att läsa senare. Man får följa Temudjin under hans uppväxt tillsammans med sin far som är Khan över vargarna som är en nomadstam i Mongoliet på 1200- talet. Det hårda livet på stäppen tillsammans med stammen blir värre då familjen förskjuts efter hans far blivit mördad. När han växt upp börjar han samla stammarna för att möta det gemensamma hotet mot Jin (Kina). Blodigt och brutalt är väl en lindrig beskrivning om hur det ser ut innan Temudjin har enat stammarna och utropar sig till khan över alla stammar och byter ut namnet mot Djingis och börjar skapa dåtidens största rike. Lite av boken stämmer inte med historien och Conn förklarar i eftertexten vad som inte stämmer och varför. Jättebra. Betyget blir om nån skulle bli överraskad 5/5. Bättre än så här blir det inte.

I en förvandlad stad

Av Per Anders Fogelström

Näst sista boken i serien om Stockholm. Nu är det mellan 1925 - 1945 som handlingen utspelar sig. Kommunikationerna förbättras vartefter staden blir större och större. Det som förut var landet blir förorter som man pendlar mellan med spårvagn, även så börjar tunnelbanan planeras. I Europa är det Hitler som dominerar men i Stockholm byggs det för fullt och framtiden ser ljus ut. De gamla förundras över allt nytt som kommer och livet har blivit betydligt lättare att leva. Nu kommer ju recensionerna jag skriver lite fel kronologiskt i och med att jag lägger dom överst och det blir lite bakvänt men titta längre ner så finns ju föregående böcker där. Nu har jag bara en bok kvar i serien och det är både skönt och lite sorgligt. 5/5 får boken som hela serien.

Minns du den stad

Av Per Anders Fogelström

Stockholm! Fortsätter att plöja denna fantastiska serie. Så jävla bra den är. Man får forstsätta följa serien om arbetarfamiljerna i Stockholm under industrialiseringen och följa deras levnadsöden. Denna bok utspelar sig mellan 1900 - 1925. Det är ju en lite släktkrönika som man följer i denna serie. Det mesta kretsar nu runt Emilie och de som hon har runt sig. Istället för att bo kanske 20 personer i ett rum så börjar folk få det lite bättre. Större lägenheter byggs, lagstadgad lön och semester införs. I skuggan av 1:a världskriget så utvecklas Sveriges huvudstad och även personerna som bor där. Bilar börjar åka på gatorna och spårvägen byggs ut. En bra serie som jag rekommenderar alla att läsa som inte gjort det. 5/5 tror jag jag gett de tidigare böckerna och det får den här med.

Mannen i sjön

Av Arnaldur Indriôason

Svårläst som fan! Har så svårt med Isländska namn på både personer och platser. Han har utsetts till Nordens bästa författare men det hjälper inte. ó, ò, ô, õ, ser nästan lika ut men man har ingen aning om hur det uttalas och gör det svårt. Har aldrig läst en Isländsk författare förut och ska nog inte göra det förens jag ger mig på Eddan heller. Handlar om ett lik som dyker upp i en torrlagd sjö och en kriminalare som jobbar på ``old case´´ får börja nysta i det. Sakta men säkert leder bevisen mot gamla Östtyskland och de Isländska studenterna som fick stipendium för att läsa där under kommunisttiden. Boken hade definitivt fått högre betyg om den utspelat sig på svenska ställen med svenska personer men jag gillade den inte alls så den får 1/5 av mig.

Nattfåk

Av Johan Theorin

En sån här bok som jag egentligen vet att jag inte gillar innan jag börjat läst ens. Ett kriminalfall med inblandning av lite ockult spänning. Lättläst och en av få böcker som både jag och Tina läst. Har inte kollat vad hon tycker men hon kan ju kommentera. Familjen Westin flyttar från Stockholm till Ölands norra del. Lite oväntat dödsfall, några krimminella typer och en nyfiken polis gör handlingen tillsammans med lite gamla spöken. Inte min stil men samtidigt lite spännande om än rätt förutsägbar. Har nyss kommit ut en ny bok av samma författare och det är inget jag känner att jag måste läsa precis. Den får 2/5 i betyg av mig. Kan tänka mig att många tycker den är bättre men det är ju mitt omdöme som gäller här.

Mosiktkusten

Av Paul Theroux

Lite som Robinson Cruse och Flugornas herre om man blandar in Jack Nicolson från Shining. En halvgalen farsa som inte gillar samhället tar med sin familj till sydamerikas djungel för att skydda dom mot allt elände. Där flippar han totalt i sin jakt att överleva. Man får följa familjen Fox som anpassar sig efter faderns nycker. Nya uppfinningar och planer får han hela tiden vartefter allt kraschar. En rätt trevlig bok att läsa. Man får följa sonen Charlie som från början dyrkar sin far men som till slut inser att han inte vet och kan allt. Den får 3/5 av mig. Klart läsvärd.

ParkbänkCarina och Evelina på besök från Örebro. Issy ville oxå va med.

ParkbänkGrabbarna med schorts på besök. Nisse och Johan.

Riga/Visby

En weekendkryssning med Birka Pardise var vi ut på förra helgen. En rätt trevlig resa för hela familjen. Första natten åkte vi via Mariehamn till Riga. Där skulle det enligt våra prognoser regna men det visade sig vara 33 grader i skuggan där. Lite för varmt för åtminstonde ungarna att trampa runt där nå länge.Familjen framför en staty av Stalin som överlevt brytningen med RysslandEn fin stad, Tina och Marcus kollar in en bro där nygifta sätter upp hängås tillsammans.Massor av par hade gjort det iaf

Sen fanns det givetvis ett slott i staden. Men med tanke på värmen och tre helt ointresserade ungar så så lät det inte så lockande. Dom hade guidade visningar men vi avstod. Lite synd med tanke på hemsidan. Tar ju bara med slott som jag besökt och har egna kort på.Jag och Tina får besöka det en annan gång utan ungarTillbaka till 15.00 för att besöka styrhytten

Buffe tre kvällar på raken och schyssta frukostar gjorde väl att man gick upp ett par kilo på resan. Gott var det. Sen åkte vi vidare mot Visby där vi var framme nästas morgon. Typ 15 grader kallare där men vi klarade oss från regnet som lurade runt hörnet hela tiden. Där blev det lite strosande och shopping. Ungefär som i Riga.Tina tar ut riktningen mot.......Saffranspannkakan givetvis.

Annars så  var det väl fullt upp på båten. Lekrum, svimmingpooler, spelautomater och en massa aktiviteter. Taxfree coh hyllorna där med godis drog åt sig ungarnas intresse men det som drog mest var nog de enarmade banditerna. Isabelle och Macke drabbades av speldjävulen. Dom vann en del med så vi gick inte så mye back skulle jag tro. Själv hittade jag en fin The Macallan till samlingen.


Ibland behövde de ta det lite lugnt och då gick det fint med Disney channel

Skönt med ett par dar utan det vanliga var det. //Jogga

R.I.P.

Per Holmström 1965 - 2010

Jag fick idag reda på att Per avlidit. Han blev hittad igår men det hade antagligen hänt tidigare.
Har ju varit nära förut men då klarade han sig men inte denna gång.
Det är för jävligt.Även om kontakten varit obefintlig de sista 15 åren så umgicks vi i nästan 20 år före det.

Vad tänker man på då jag minns Per då. Första gången vi träffades. Isplan på i Bullret. Måste varit 1976. Våra storasyskon umgicks och vi började prata där. Jag följde med han hem och vi blev kompisar från första dagen. Somrarana uppe i Orsbcken där vi hade så mycket roligt tillsammans. Alla äventyr där uppe kommer man alltid att minnas. När han fick körkort och vi åkte tusentals mil runt i Sunes gamla bilar och senare hans Saab V4. När han blev stolt pappa. Lite olika saker gjorde att vi inte alltid höll ihop men vi strålade alltid ihop igen. Aldrig mer får vi dra upp någon mer gädda ur Jörken heller. Där lär vi ha fiska ihop 100- tals gånger. Lite egen var han men en otroligt bra kompis i vått och torrt.Tillsammans i Helsingfors för länge sen.

Lider med Familj, släkt och vänner.

Vila i frid! Jörgen

RSS 2.0