Bergens Väktare

Av Conn Iggulden
Del tre nu. Serien om Djingis Khan fortsätter.Efter att ha besegrat kineserna så vänder Djingis arméer västerut. Nya krig mot nya fiender. Mongolerna forsätter att skapa världens största rike. Alla är inte nöjda, hans son rymmer med sin tumen men spåras upp och dödas. Alla ska ge vika inför khanen. Djingis dör i slutet av denna bok och hans son Ogidei tar över. Nåt som långt ifårn alla är nöjda med och det blir nog en spännande upplösning på serien när sista boken släpps i mars 2011. 5/5 får den som övriga böcker i den här serien.

Inkaguld

Av Clive Cussler

Köpte två böcker av denna författare som jag aldrig läst. Fanns massor på loppis men besinnade mig och tänkte väl kolla om det var nåt att läsa. Tur var väl det. Dirk Pitt heter hjälten i denna ovanligt kassa serie. Han är en världsmästare som kan allt. Släng dig i väggen McGywer. Boken börjar med att han lite motvilligt räddar några forskare som fastnat i ett sjunkhål i djungeln. Gruppen tillfångatas när han är kvar i hålet. Snabbt klättrar han upp på lodräta väggar och förföljer kidnapparna till en bortglömd inkastad där han gör processen kort med banditerna. Där får han reda på att det finns en inkaskatt gömd någonstans där kartan försvann på 1500- talet med ett förlist skepp som svepts med i en tsunami. Efter att ha matat in lite parametrar i en dator visade sig det att den följt med vågen sju kilometer upp på land in i djungeln. Med en metalldetektor hängandes under en helikopter så lokaliseras vraket.....  Ja ni hör själva. inget för mig och kommer aldrig att slösa bort mer tid på denna författare. 1/5 är väl nästan överbetyg.

SHÔGUN

Av James Clavell
En roman som handlar om 1600- talets Japan. Finns även som TV serie. En 1000 sidors bok om en strandad engelsk lots som blir indragen i kampen om mankten mellan olkia falanger samurajer. Han får lära sig språket och sederna för att kunna överleva och kunna ta sig hem till england igen. Han blir fånge hos Toranoga som styr sin provins och och sammanförs med Mariko som blir hans lärare och älskarinna. Boken ger ordet intrig en ny dimension där alla försöker lura alla och ligga steget före. Samurajer som begår självmord och krigar för sin heder. Geishor som lever i glädjehusen och behagar männen. Hedern som till slut ska leda till den stora uppgörelsen om vem som ska få titeln Shôgun och leda landet. Sträckläsarbok med ett lite ovanligt slut. En väldigt färgstark bok med många starka personligheter. Rekommenderas starkt. 4/5 får den i betyg.

RSS 2.0