Thai Horse

Av Willhelm Diehl
Handlar om en före detta soldat i Vietnamkriget som lovar general Bill Cody att återvända tio år senare för att söka efter generalens son som försvann och aldrig hittades där. Rykena säger att sonen överlevt efter att ha hållits fängslad efter kriget. En rätt spännande thriller där Hatcher återvänder till Vietnam och slåss mot stora asiatiska heroinligor i jakten på sonen. Han har själv många fiender kvar i landet sen kriget och allt vävs ihop till en bra och spännade historia. Betyg 3/5

Flykten från Sobibor

Av Richard Rashke
En bok som man egentligen inte vill läsa. Tänkte efter att jag läst Treblinka för några år sen att aldrig mer en sån här bok men... Man fattar knappt att det är sant, hur kunde det hända? Kanske borde läsas av nynassar och få dom att tänka om. Lägervakter som sliter barn ur mammornas händer och krossar huvudet på dom mot tågvagnarna för att då kan dom gå fortare in i gaskamrarna om dom inte har nåt att släpa på. Boken är byggd på intervjuer av ett 30- tal som överlavde efter att 600 flydde strax innan stängningen av Sobibor. Sobibor var ett avrättningsläger av tre som fanns i Polen. De som kom dit i järnvägsvagnarna levde i snitt 15 minuter efter ankomst. Efter varje omgång krattades det och snyggades upp så att alla som kom dit trodde de var de första. 250 000 dödas där under 1½ år som det var öppet. En bra men skrämmande bok. Intervjuer i slutet med de som har medverkat. Rekommenderas starkt, Betyget är svårt att sätta då man helst inte skulle viljat ha läst den men den får 4/5

Byte i Berlin

Av Len Deighton
Skulle egentligen läsa en triologi av samma författare som stått i bokhyllan några år men såg att den här hade ett tidigare utgivningsår så jag började med den. Visade sig att det här var också en triologi med samma personer som i den andra så den får vänta tills jag fått tag på de andra två böckerna som fattas. Handlar om Bernad Samson en brittisk agent under det kalla kriget med placering i Berlin där han sköter spionaget mot Östtyskland. Klassisk gammal spionthriller mellan öst och väst. En av hans agenter på östsidan håller på att avslöjas så samtidigt som han försöker ta över honom till väst så inser han att det finns en förrädare i dom egna leden. Gillar såna hä gamla spionromaner som från början var det enda jag läste. Ser fram emot fem böcker till med samma personer. Betyget är 4/5.

Katedralen vid havet

Av Ildefonso Falcones
En bok i favvogenren historiska romaner. Barcelona på 1300- talet utspelar den sig. Bernat Estanyol är en livegen bonde som flyr sin gård, efter hans herre vådtagit hans fru och försökt mörda hans son, till staden där man blir fri efter ett år. Man får flöja han och sonen Arnaus kamp för att överleva. Pappan hängs för att ha startat upplopp under en hungersnöd när Arnau är tio år och sen är det hans levnadsöde man får följa. Han blir framgångrik och lyckas krossa sina rika släktingar som gjort livet för han surt. Lite struliga kärleksaffärer gör att inkvisitionen får upp ögona för honom och konfiskerar förmögenheten och slänger han i fängelse. Otroligt bra bok på nästan 700 sidor och man vill inte att den ska ta slut. Det här är hans debutroman så man kan väl hoppas att det kommer flera. Betyget blir 5/5 inte illa för en chansning jag gjorde på loppis för en tia.

Agenten

Av John Grisham
Länge sen man hittade en grisham som man inte läst. Joel Backman benådas från sitt fängelsestraff i sista stund av den avgående presidenten efter påtryckningar av CIA. Han förs utomlands och får ny identitet. Han sitter inne med hemligheter angående ett hemligt satelitsystem och CIA har tänkt att läcka var han befinner sig för att hitta ägaren till satelliterna. Joel vet vilka som vill tysta honom och får försöka föregå dom. Som alltid bekväma böcker att läsa. Det händer inge oväntat, man vet vad man får kan man säga. 3/5 blir betyget.

Den förlorade symbolen

Av Dan Brown
Robert Langdon luras till Washington för att hålla en föreläsning men blir indragen i en härva med frimurarna och en massa symboler. Hans mentor har kidnappats och han måste lösa massa problem för att hjälpa honom. samma stil som hans övriga böcker. Symboler och fysik som man inte fattar speciellt mycket av. Hade räckt att läsa DaVinci koden men det var halva reapriset så man vart ju tvungen att köpa/läsa den. Lite kluven då det gäller han som författare för det är rätt bra och ändå så gillar jag det inte på samma gång. Betyget blir 3/5 och jag säger än en gång att det här var den sista boken jag läser av han.

Döden i Svartselet

Av Nils Hövenmark
Ja va ska man säga. En deckare från 1970. Kanske var bra när den kom ut men definitivt inte 2011. Ett mord i norrland någonstans i en by med massa orginal. En huvudmisstänkt som det bara lyser oskyldig om. Det visar sig att massor av invånarna i byn har anledning att hata mordoffret. Skrivet på norrlänsk dialekt dessutom. Ska vara författarens bästa bok så det blir även den enda för mig. Nä ingen höjdare precis. 1/5 får den.

Försök inte med en annan

Av Donald E Westlake
Tänker inte skriva så mycket om handlingen för det var ett tag sen jag läste den och har nästan glömt vad den handlade om. Som vanligt i Westlakes böcker så utspelar den sig i New Yorks under värld. Chester har äntligen kammat hem en storvinst på toto och när han ska hämta vinsten hos sin bookmaker så hittar han honom mördad. Jakten för att få sina pengar ändå startar. Alltid roligt att hitta en Westlake man inte läst. Som vanligt är dom roliga men udden fattas. Böckerna han skrivit om Dortmunder och Kelp är i en klass för sig. Dom andra är bra men inte riktigt lika bra. Betyget blir 3/5 för den här boken.

Fixaren

Av Eugene Izzi.
Loppisbok som jag köpte för 10:- Handlingen utspelar sig i Chicagos undre värld på 80- talet. Tony Nello är en ensamvarg som blir indragen i ett bankrån med ett gäng psykopater. Mycket intriger och oväntade vändningar. Går det att lite på någon egentligen? Småtrevlig bok och lite roligt med nån ny författare. Boken hade ett lite oväntat och abrupt slut. Washinton Post och andra stora tindningar öser beröm om han i bokomslaget men jag hade aldrig hört talas om han så jag gogglade lite om han. Dog 43 år gammal, hittades hängd unanför fönstret på sitt kontor i en skyskrapa i Chicago. Han hade infiltrerat en högerextrem grupp som hotade han till livet. I fickan hade han en diskett med sin sista bok och den slutar med att en infiltratör hängs genom sitt kontorsfönster i en skyskrapa.... 3/5 blir betyget. Det finns fem av hans böcker översatta till svenska.

Eldkorset

Av Colin Forbes
Känns som att jag recenserat några av hans böcker förut här på bloggen. Jag läser en bok av han då och då när jag vill ha nåt lättläst efter jag plöjt några mera avancerade böcker. Varje gång jag ska skriva om dom så funderar jag varför jag överhuvudtaget läser dom. Har nog 30 st av han och säkert läst 20. Allihopa är precis likadana, Ett eller flera mord som har nån anknyning till nån i Tweed (chefen) grupp inom Engelska underrättelsetjänsten. En mäktig fiende som hotar världen ringas in genom att teamet åker runt på en massa hotell i Europa och dricker vin eller drinkar samtidigt som ledtrådar samlas in . I det sista kapitlet avslöjas allt lite likt Miss Marple i Agatah Christies böcker när alla samlas för den sista uppgörelsen. Kan inte lova att det är sista gången jag läser en bok av köre Colin men tror inte jag kommer att recensera några fler här iaf. 2/5 får den i betyg för nåt måste ju vara lite bra med böckerna eftersom jag fortsätter läsa som.

Vreden

Av Colin Forbes

Se recensionen ovanför.

Faller fritt som i en dröm

Av Leig GW Persson

Palmemordet som får sin lösning i romanform. Jag har läst någon tidningsartikel om GW där han har lösningen på historien och det är väl den han har skrivit ner i den här boken. Krister Pettersson är inte den skyldige för en gångs skull utan det är det så kallade polisspåret han har som teori. Nu är mordet ännu ouppklarat så det finns ju inga bevis på att hans teori är mer rätt än någon annan även om han borde ha rätt bra insyn i utredningen. Är ingen älskare av GW men han skriver rätt bra. 3/5 får den i betyg.

RSS 2.0